Ciepły letni wieczór
to idealny czas na to, aby zaskoczyć swoje pociechy i przygotować im przyjęcie
niespodziankę. Pyszne jedzenie z grilla, angażujące zabawy i towarzystwo
rówieśników – to przepis na udany dzień każdego dziecka. Jak zorganizować i o
czym należy pamiętać przygotowując takie spotkanie?
Tak samo jak dla dorosłych, grill jest również wyśmienitą
zabawą dla dzieci. Aby przyjęcie okazało się wielkim sukcesem należy je dobrze
przygotować. To, na czym należy się skupić to odpowiednie menu, propozycje
zabaw, bezpieczeństwo uczestników oraz rzeczy, które warto mieć ze sobą.
Menu na grilla dla
dzieci
Dzieci często narzekają na klasyczne grillowe potrawy, które
dorośli powszechnie uznają za najlepsze możliwe propozycje. W takich chwilach
nie warto zmuszać ich do jedzenia. Sprawi im to jedynie przykrość, a grill
przestanie im się kojarzyć z dobą zabawą. Istnieje sporo potraw, które
posiadają mniej tłuszczu, a które błyskawicznie zauroczą nasze pociechy:
1.
Banany z czekoladą – aby przygotować to danie
będziemy potrzebować 5 bananów oraz tabliczki czekolady mlecznej. W każdym
bananie należy zrobić lekkie nacięcie i wsadzić do niego kilka kostek
czekolady, zaś całość zawinąć w folię i położyć na ruszcie. Danie będzie gotowe
po ok. 10 minutach.
2.
Owocowe szaszłyki – potrzebne będą 2 banany, 2
pomarańcze, puszki: brzoskwiń i ananasów, cukier waniliowy oraz sos
czekoladowy. Owoce należy umyć (te z puszek odsączyć), pokroić i nadziewać na
zmianę na patyczki od szaszłyków. Te ułożyć na aluminiowej folii, posypać
cukrem waniliowym i piec ok. 10 minut. Przed podaniem warto polać je sosem
czekoladowym.
3.
Parówki z serem i ananasem – niezbędne składniki
to: 5 parówek, 30 dkg żółtego sera oraz kilka kawałków ananasa z puszki. Parówki należy naciąć wzdłuż, a do otworów
wsypać ananasa i ser. Całość podpiekać, aż ser się rozpuści, a parówki
zarumienią.
W co się bawić?
Aby nasze dzieci uniknęły otyłości zarówno przed, jak i po
jedzeniu warto zorganizować fizyczne gry i zabawy. Dzięki nim nabiorą one
apetytu i z chęcią zjedzą wypieczone na grillu przysmaki. Potem z kolei, gdy
już odpoczną będą miały gdzie spożytkować uzyskaną energię, co w końcu
zaowocuje ich długim i spokojnym snem w nocy. Poniższe propozycje polecane są
dla dzieci do 10 roku życia:
1.
Wyścig rzędów na jednej nodze – zgromadzone
dzieci należy podzielić na co najmniej 2 równe grupy ustawione w rzędach. Ich
zadaniem jest skakanie na jednej nodze w kierunku linii mety, okrążenie leżącej
na niej kolorowej piłki i powrót na miejsce startu. Tam dotyka dłonią kolejnego
dziecka i wraca na koniec rzędu. Wygrywa ta grupa, której uczestnicy szybciej
ukończą wyścig. Zabawa ta rozwija koordynację ruchową i kondycję.
2.
W chowanego – to chyba najpopularniejsza gra,
którą znają nawet nasi dziadkowie. W wyniku wyliczanki wybiera się szukającego:
ten, zakrywając oczy liczy do 20, aby reszta dzieci mogła poszukać schronienia.
Pierwsza odnaleziona osoba zostaje kolejnym szukającym, a ostatnia wygrywa grę.
Zabawa w chowanego pozwala rozwinąć u młodego człowieka spryt oraz wymusza na
nim intensywne myślenie.
3.
Policjanci i złodzieje – dzieci dzieli się na
dwie grupy, tytułowych policjantów i złodziei oraz wytycza więzienie.
Policjanci dają złodziejom kilka sekund na ucieczkę, po czym zaczynają pościg,
który kończy się w momencie odprowadzenia ściganego do więzienia. Gdy wszyscy
zostaną złapani grupy zamieniają się miejscami. Zabawa rozwija kondycję
fizyczną, spryt oraz umiejętność współpracy.
Bezpieczeństwo na
grillu
Bezpieczeństwo jest zawsze najistotniejszym elementem
grillowania, szczególnie, jeśli biorą w nim udział dzieci. Aby wyeliminować
zagrożenia najważniejsze jest postępowanie z głową i zgodnie z wcześniej
wytyczonym planem. Przede wszystkim grill powinien być postawiony w odpowiedniej
odległości od miejsc siedzących, a z całą pewnością najdalej jak to możliwe od
miejsca zabaw dzieci. Oprócz tego warto mieć w pogotowiu gaśnicę lub
przynajmniej wiadro wody. Zbędne zagrożenia wyeliminuje również utrzymywanie
grilla w odpowiedniej kondycji. Powinien on być regularnie czyszczony, a do
rozpałki używać można jedynie specjalnych produktów.
Zupełnie innym, ale równie ważnym zagadnieniem jest
odpowiednie zabezpieczenie spożywanych przez nas potraw. Dzięki kilku prostym
zasadom będziemy mieli pewność, że nasze potrawy nikomu nie zaszkodzą:
1.
Przed przygotowaniem myj ręce, mięso, owoce i
warzywa.
2.
Mięso rozmrażaj w lodówce.
3.
W upalny dzień nigdy nie zostawiaj mięsa na
dłużej niż 2 godziny w temperaturze pokojowej.
4.
Nigdy nie kładź upieczonego mięsa na talerzu,
gdzie leżało surowe.
Co jeszcze?
Co jeszcze trzeba mieć na grillu? Oprócz całkowicie
niezbędnych rzeczy takich jak dobrej jakości węgiel drzewny, rozpałki do
grilla, samego urządzenia i zapałek, warto zaopatrzyć się w inne przedmioty,
które ułatwią nam przetrwanie zabawy:
1.
Spryskiwacz z wodą – dzięki niemu, w sytuacji
kiedy węgiel zapali się pod pieczonymi potrawami, będziesz mógł ugasić „pożar”.
2.
Sztućce i talerze jednorazowe – zamiast nosić ze
sobą z domu ciężkie naczynia warto wyposażyć się w ich jednorazowe
odpowiedniki. Można je kupić w każdym supermarkecie za nieduże pieniądze, a
zdecydowanie ułatwią proces przygotowywania i sprzątania.
3.
Chusteczki nawilżające – dzięki nim w każdych
warunkach będziemy w stanie się odświeżyć – przemyć twarz lub ręce. Przydadzą
się szczególnie prze jedzeniem, gdy wytrzemy nimi ręce dzieci.
Post gościnny przygotowany dzięki współpracy z Tesco
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz